Bij gebouwen op ons model van de Bernina spreken we hier over de stations Alp Grüm en Campocologno plus diverse andere gebouwen in de omgeving van het station van Campocologno.
De stationsgebouwen op onze baan zijn gebaseerd op de originele bouwtekeningen aangevuld met een heleboel foto's.

Campocologno

Het station van Campocologno is geheel zelf gebouwd door Henk van Eck. We hebben de beschikking gekregen over de tekeningen van het originele gebouw en aan de hand daarvan is ons model vervaardigd. Het is voornamelijk opgebouwd uit styreen plaat maar er zijn ook natuurlijke materialen gebruikt zoals leisteen voor een randje langs het laadperron. De dakgoten zijn, net als bij het origineel, uit koperplaat gemaakt. Zelfs de fresco op de buitengevel is identiek aan het origineel.

Klik op de foto's voor een vergroting in een nieuw venster.

 

Alp Grüm

Voor het station van Alp Grüm maken we gebruik van een bouwpakket dat onder handen genomen is door Steef van Kooten. Je kunt terecht spreken van onder handen nemen want het is allesbehalve een goed passend bouwpakket. Dit leidt dan ook tot een lange bouwtijd en een grote inspanning waardoor we eigenlijk net zo goed het station zelf hadden kunnen maken. Op de linker foto ons tijdelijke station van papier.

Rechts: Het station van Alp Grüm is nu voorzien van poppetjes en een fotograaf.
Met behulp van een kleine witte LED is het net alsof de fotograaf, op de hoek van het terras, regelmatig een foto van de omgeving of de langskomende trein maakt.
Als basis voor de elektronica hierachter gebruiken we het IC NE555.

Tijdelijke papieren gebouwen:
snel en effectief

Een gebouw maken en detailleren kost veel tijd. Het resultaat moet dan ook goed passen in het geheel van de modelbaan. Het mag niet zo zijn dat we een pracht model hebben gemaakt en later tot de ontdekking komen dat het eigenlijk niet goed tot zijn recht komt in het geheel van de modelbaan. Een mogelijke oplossing hiervoor is het maken van een papieren model. Heeft u een foto, of een plaatje van uw uitverkoren gebouw op een kalender of ansichtkaart dan is dat een goede start. Die foto vergroot u tot de juiste afmeting op model schaal door middel van een kleurenkopieermachine of met computerapparatuur (scanner en kleurenprinter). U maakt uw gebouw van karton (de buitenmuren en daken) en plakt daar de uitgekipte foto op. Resultaat: een aardig ogend gebouw dat in zeer korte tijd klaar is. Vervolgens plaatst u dat op uw modelbaan en kijkt of het past in het geheel. Bent u er tevreden over dan laat u dat papieren/kartonnen model staan totdat het echte model klaar is. Zeker als u meerdere gebouwen bij elkaar heeft gepland is het aan te bevelen om papieren modellen te maken. Zodoende kunt u zien of er genoeg ruimte op uw baan is en of alles tot zijn recht komt. U zult bijvoorbeeld tot de conclusie kunnen komen dat u beter één of meerdere gebouwen kunt schrappen. En als alles mooi past dan nog heeft u het grote voordeel dat u tegen een stel gebouwen aankijkt die er al best aardig uitzien in plaats van tegen lege plekken. Johan Meijer heeft van diverse gebouwen een papieren uitvoering gemaakt hetgeen heel goed staat. Hij is ietwat anders tewerk gegaan als hierboven beschreven. Hij heeft op zijn computer zelf de gebouwen “geconstrueerd”, gebruik maken van fotomateriaal. Voordeel in ons geval is dat wij beschikken over alle maten van de gebouwen. Zonder bouwtekeningen is dat mogelijk als u ter plaatse bent en foto's neemt van het gebouw met een meetlat tegen de muur voor de maat. Ook kunt u natuurlijk uw partner bij het gebouw fotograferen voor de verhoudingen. Deze gebouwen zijn van printer papier en dat is niet altijd even strak, het is dan ook handig om hier en daar een stukje karton erachter te plakken om ze steviger te maken.
Nu is het nog een kwestie van echt maken van deze gebouwen uit kunststof plaat, met dank aan Johan Meijer

Campocologno van de andere kant

07-mar-2008
Op Rail tonen we wat wij hebben gemaakt.

Campocologno verlicht

Het station van Campocologno heeft nu ook verlichting.
Onder de stationsoverkapping en boven de deuren heeft Ingmar met kleine LEDs verlichting aangebracht.

Gemeenschapshuis en accuhuis Campocologno

Schuin tegenover het station van Campocologno staat een gemeenschapshuis dat door de priester van het dorp is gebouwd. De bovenste verdieping is een woonhuis, de middelste is voor gemeenschappelijk gebruik zoals trouwerijen, partijen en vergaderingen, het gebruik van de onderste laag is mij niet bekend.
We zijn eind 2009 begonnen met het maken van modellen uit styreenplaat.

Eerst het gemeenschapshuis en het ernaast gelegen accuhuis wat vroeger als omvormerstation voor de Bernina Bahn fungeerde. Ook voor het bouwen uit plastic gebruiken we de papieren modellen als basis en soms is het ook mogelijk ze direct over te nemen.

Een uitgebreid verslag van de bouw komt later bij de modelbouw tips nadat dit in ons clubblad gepubliceerd is.

Op de onderste foto ziet u vooraan het accuhuis dat gedeeltelijk nog papier en gedeeltelijk al plastic is. De kleur van de gebouwen is nog niet wat het wezen moet, dat is een studie apart.

Klik op de foto's voor een vergroting in een nieuw venster.

2 huizen onder dak

24-feb-2010
Beide huizen hebben hun dak en het perron is doorgetrokken.
Nu wordt het tijd voor de juiste kleur.

Op hun plek

28-mar-2010
Tijdens onze opendagen.

Op kleur en met ramen

22-Nov-2010
De ramen zitten er in, nu nog de deuren.

Bankgebouw annex restaurant

2016

Terug naar de introductie pagina.