Morteratsch, 1896 m.

Het stationsgebouw van Morteratsch ligt midden in het niets, er is geen dorpje vlakbij, alleen een hotel-restaurant.
Het wordt voornamelijk gebruikt als inhaalstation op dit enkelsporige baanvak. Er is echter nog een goede reden waarom dit station daar is.

Vlakbij het station bevindt zich een grote gletscher die gemakkelijk te voet bereikbaar is.
Onderweg naar de gletscher staan verschillende borden met aanwijzigen over de natuur en over het krimpen van de gletscher.  

Ongeveer honderd en twintig jaar geleden had de gletscher zijn grootste omvang, hij kwam toen tot een honderd meter van het station. Voor wie de gletschertong liever van bovenaf wil bekijken is er een pad naar een hut boven de gletscher ( Bovalhütte, 600m hoger als het station ) met een prachtig uitzicht over de gletscher. Dit is een moeilijker pad dat een goed uithoudingsvermogen en goed schoeisel vereist. Zie voor een overzicht van de gletscher en de paden het kaartje hiernaast ( klik er op voor een vergroting ).

Morteratschgletscher vanaf de Montebello bocht.

Vanaf Morteratsch begint de spoorlijn aan zijn steilste stuk. Tot vlak voor de pashoogte bij Ospizio Bernina kent de lijn een maximaal hellingspercentage van 7%. Vlak na het station passeert de trein een prachtige waterval die zich naast het spoor in een kloof omlaag stort. Kort hierna maakt het spoor een haarspeldbocht met een doorsnede van maar 90 meter. Hier heb je een heel mooi uitzicht op de Morteratschgletscher en de besneeuwde toppen van de Bernina groep daarachter zoals op bovenstaande foto is te zien. Klik hier om te horen hoe een trein gillend door deze bocht gaat. In deze haarspeldbocht ( Montebello ) kruist de trein de autoweg. Er is hier een veel gebruikte parkeerplaats waar men klaar kan gaan zitten voor een mooi plaatje van de trein met de bergen op de achtergrond. De trein wordt ruim van te voren aangekondigd door het markante geluid van een Zwitserse spoorwegovergang. Ook de trein laat zich hier altijd horen met een waarschuwingsfluit. Na de Monte Bello bocht passeert de trein nog o.a. de stations Diavolezza en Bernina Lagalp. Beide stations zijn het vertrekpunt van grote kabelbanen naar een van de omliggende bergen. De kabelbaan vanaf het station Diavolezza leidt naar de top van een bekend wintersport gebied op 2973 meter waar ook 's zomers flink gewandeld kan worden. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de lager gelegen gletschers en de omliggende toppen van de Bernina groep met als hoogtepunt de Piz Bernina van 4049 meter.

Morteratschgletscher vanaf de Montebello bocht, 2011.

Morteratschgletscher in 2003.

Voor een virtuele treinreis start hier op Google streetview in het station Morteratsch of bij de beroemde Montebello curve.

Voor de kadastrale kaart van het station klik hier op admin.geo.ch.

 

Terug naar het modelbaan overzicht op de introductie pagina.